Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy do zrobienia. Nie wymaga pieczenia. Idealny na upalne dni
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Składniki
SPÓD: Płatki śniadaniowe oraz orzeszki ziemne pokruszyć na małe kawałki. W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem, zdjąć z ognia i wsypać do tego pokruszone płatki i orzeszki. Całość dokładnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na jej dno przygotowaną masę. Lekko ją przygnieść i wstawić do lodówki, aby zastygła.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Odstawić, aby napęczniała.
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Odstawić, aby lekko przestygła.
Do dużej miski wlać zimną śmietanę i miksować ją. Stopniowo dodawać cukier puder (ciągle miksując). Gdy masa będzie puszysta i sztywna, dodajemy mascarpone oraz rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Miksujemy, aby składniki się połączyły.
Z pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach oraz wyciskamy z niej sok. Wlewamy go do masy serowej, dolewamy żelatynę i wsypujemy skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy lub miksujemy i wykładamy masę na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilkanaście godzin, aby stężało.