Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotujmy razem ten pyszny sernik ️️
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 51
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 265
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 51
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 265
Składniki
Spód formy o śr. 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka rozkrusz i przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj ser mascarpone i ubijaj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 4g żelatyny. Wszystko wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej żelatynę i wymieszaj z 2 łyżkami masy serowej. Rozpuszczoną żelatynę wlej powoli do masy śmietankowo-serowej, cały czas miksując. Dodaj cukier puder i wymieszaj.
Gotową masy przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki na około 3h .
Orzechy posiekaj na grubsze kawałki. Na patelni, na średniej mocy palnika rozpuść masło razem z cukrem i miodem.
Podgrzewaj je do momentu, aż zacznie nabierać złotego koloru, a następnie dodaj posiekane orzechy. Całość podgrzewaj co chwilę mieszając, aż nabierze jasnobrązowego koloru.
Następnie wyłóż równomiernie na papierze do pieczenia.
Pozostaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu posiekaj drobno i posyp wierzch ciasta.