Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielokrotnie ulepszany przepis mojej mamy na idealnie puszysty i kremowy w smaku sernik. Od lat gości na naszym stole podczas rodzinnych spotkać oraz przy Wielkanocnym stole. Zapraszam do spróbowania tego przepisu - tylko z niego robię sernik na święta! Łatwy w przygotowaniu sernik z sera z wiaderka z dodatkiem serka Mascarpone.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 40
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 40
Składniki
Zacznij od ubicia masła z cukrem, następnie dodaj 2 żółtka, sól, łyżkę kwaśnej śmietany i przesiane dwa rodzaje mąki (pszenną 450 lub 550 i krupczatkę). Wymieszaj dokładnie po czym przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby w cieście nie robiły się wybrzuszenia przy pieczeniu nakłuj dokładnie widelcem ciasto. Tak przygotowane surowe ciasto włóż do lodówki na ok. 20 minut.
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 °C (grzałka góra i dół) i podpiecz ok. 10-15 minut. Gotowy spód wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Teraz czas na masę serową. W pierwszej misce ubij masło z 1 niepełną szklanką cukru na puszystą masę. Stopniowo w trakcie mieszania dodawać cukier. Następnie pojedynczo żółtka. Kiedy dodasz już wszystkie dodawaj porcjami serek mascarpone, kolejno śmietankę i na koniec twaróg i budynie. Całość wymieszaj dokładnie.
W drugiej misce ubij białka z odrobiną soli. Gdy białka będą już ubite na sztywną pianę (patrz wideo na dole) zacznij stopniowo dodawać cukier - 1 niepełną szklankę.
Przelej zawartość drugiej misy do pierwszej - Dodawaj porcjami ubite białka, tak aby białka nie opadły. Gdy kruchy spód przestygnie wylej na niego przygotowaną masę serową i piecz przez ok. 2 h w temperaturze 140 °C (grzałka góra i dół). PORADA: Po upieczeniu, wykrój po brzegach sernik póki jest ciepły aby środek nie opadł.
Przestudzony sernik możesz polukrować - wymieszaj cukier puder, sok z cytryny z kilkoma łyżkami gorącej wody i mieszaj. Smacznego!