Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na biszkoptach we wszystkich rodzajach – na spodzie biszkoptowym, z kakaowymi biszkopcikami w środku i zwieńczone waniliowymi skąpanymi w czekoladzie – to deser idealny, który przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.
Wymiary formy: 30x40 cm.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1747
Polecam na kolację.
Odsłon: 354
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 133
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 264
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1747
Polecam na kolację.
Odsłon: 354
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 133
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 264
Składniki
Przygotuj spód. Utrzyj cukier z masłem, solą i proszkiem do pieczenia do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji, przez ok. 6-8 minut.
Wbij jajko i dobrze wymieszaj całość, a następnie dołóż śmietanę i wanilię.
Na końcu wmieszaj delikatnie mąkę gumową szpatułką do połączenia.
Ciasto przelej do formy o wymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 25-35 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij i ostudź.
Przygotuj warstwę serową. Serek śmietankowy wymieszaj dobrze z cukrem, a śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem budyniu rozprowadzonego w mleku.
Miksując na niskich obrotach, dodawaj partiami ser do ubitej śmietany.
Wyłóż połowę masy serowej na chłodny już spód.
Biszkopty kakaowe maczaj krótko w mleku, otrząśnij z nadmiaru płynu i kładź równomierną warstwą na serze. Przykryj je pozostałą masą serową.
Na wierzchu rozłóż równomiernie, także maczane w mleku, jasne biszkopty. Wstaw całe ciasto do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Przygotuj polewę. W garnuszku rozgrzej śmietankę do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i odstaw na minutę.
Polewę dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw na chwilę do przestudzenia. Powinna być lekko tężejąca i gęsta, ale dalej płynna.
Polewę wylej na wierzch sernika na biszkoptach. Wstaw deser ponownie do lodówki na kolejne 2 godziny.
Ciasto podawaj na zimno.