Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik na mleku skondensowanym przypadnie do gustu wielbicielom kontrastujących smaków. W tym cieście słodka masa serowa łączy się z soczystymi wiśniami i ciemną kruszonką. Chyba nie trzeba niczego więcej do popołudniowej kawy.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1281
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 114
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1281
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 114
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Składniki
Mąkę przesiej z kakao, dodaj do tego cukier oraz pokrojone kosteczki zimnego masła. Rozetrzyj wszystkie składniki w palcach, by powstała kruszonka. Podziel ciasto na dwie części. Każdą zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia. Po 20 minutach wyjmij pierwszą część ciasta, rozkrusz na dnie blachy (25 × 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugnieć palcami, by ciasto pokryło całe dno i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 10-15 minut. Po tym czasie wystudź.
Wyjmij wszystkie składniki na sernik z lodówki kilka godzin przed rozpoczęciem pracy, powinny mieć temperaturę pokojową. Wiśnie umieść na sicie, aby się rozmroziły lub odsączyły z kompotu. Białka oddziel od żółtek i umieść w oddzielnych miskach. Do dużej misy włóż zmielony twaróg, żółtka, zawartość puszki z mlekiem skondensowanym oraz sypki proszek budyniowy. Zmiksuj całość na gładki krem lub dokładnie wymieszaj łyżką. Ubij białka na sztywną pianę i po łyżce dodawaj do masy serowej. Pamiętaj, aby mieszać delikatnie i niezbyt długo (do połączenia składników). Wylej masę serową na podpieczony spód i wyrównaj. Na ser wyłóż wiśnie, a wierzch posyp kakaową kruszonką.
Wstaw blachę z sernikiem do pieca nagrzanego do 170°C na około 60-70 minut. Po tym czasie wyłącz i nie otwieraj drzwiczek piekarnika. Dopiero po około 20 minutach lekko uchyl drzwiczki i stopniowo studź sernik. Gotowe, wystudzone ciasto wyjmij z foremki, pokrój na kawałki i serwuj.