Lubisz delikatne, rozpływające się w ustach serniki, ale nie uznajesz tych przygotowywanych z twarogu „z wiaderka”? Dodaj to tradycyjnego wypieku mleko w proszku! Wybierz takie o konsystencji mączki – nie w granulkach. Pamiętaj też o bardzo dokładnym zmieleniu twarogu. Taki sernik na mleku w proszku będzie miał kremową konsystencję właściwą sernikom „wiaderkowym”.
Sernik na mleku w proszku
Składniki
- 200 g herbatników (np maślanych)
- 200 g masła
- 1 kg tłustego twarogu
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 g mleka w proszku
- 100 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2x40 g)
Składniki
- 200 g herbatników (np maślanych)
- 200 g masła
- 1 kg tłustego twarogu
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 g mleka w proszku
- 100 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2x40 g)

Potrzebne przybory kuchenne
Tortownica 26 cm
Etapy przygotowania
Roztop w rondelku połowę masła. Rozkrusz herbatniki na proszek (np. w malakserze). Wymieszaj herbatniki z płynnym masłem na jednolitą masę. Wyłóż niż dno tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw tortownicę do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Zmiel twaróg maszynką do mięsa (z sitkiem o średnich oczkach), co pewien czas dodając trochę masła. Uzyskaną masę twarogową zmiel ponownie.
Utrzyj całe jajka z cukrem. Zmiksuj masę jajeczną ze śmietaną i proszkiem budyniowym. Nie przerywając miksowania, stopniowo wsyp do niej mleko w proszku.
Połącz masę jajeczną z twarogiem. Zmiksuj na gładką masę. Możesz dodatkowo ją zblendować (blenderem ręcznym). Masa twarogowa nie powinna mieć żadnych grudek.
Przelej masę twarogową do przygotowanej wcześniej tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez około 90 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia w piekarniku z minimalnie uchylonymi drzwiczkami (na szerokość drewnianej szpatułki). Wstaw na noc do lodówki.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3171
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2484
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3171
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2484



Składniki
- 200 g herbatników (np maślanych)
- 200 g masła
- 1 kg tłustego twarogu
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 g mleka w proszku
- 100 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2x40 g)
Roztop w rondelku połowę masła. Rozkrusz herbatniki na proszek (np. w malakserze). Wymieszaj herbatniki z płynnym masłem na jednolitą masę. Wyłóż niż dno tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw tortownicę do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Zmiel twaróg maszynką do mięsa (z sitkiem o średnich oczkach), co pewien czas dodając trochę masła. Uzyskaną masę twarogową zmiel ponownie.
Utrzyj całe jajka z cukrem. Zmiksuj masę jajeczną ze śmietaną i proszkiem budyniowym. Nie przerywając miksowania, stopniowo wsyp do niej mleko w proszku.
Połącz masę jajeczną z twarogiem. Zmiksuj na gładką masę. Możesz dodatkowo ją zblendować (blenderem ręcznym). Masa twarogowa nie powinna mieć żadnych grudek.
Przelej masę twarogową do przygotowanej wcześniej tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez około 90 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia w piekarniku z minimalnie uchylonymi drzwiczkami (na szerokość drewnianej szpatułki). Wstaw na noc do lodówki.
Muszę wypróbować taką roladę jestem ciekawa czy mi wyjdzie , ta wygląda bardzo smakowicie , apetycznie i kusząco.