Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz delikatne, rozpływające się w ustach serniki, ale nie uznajesz tych przygotowywanych z twarogu „z wiaderka”? Dodaj to tradycyjnego wypieku mleko w proszku! Wybierz takie o konsystencji mączki – nie w granulkach. Pamiętaj też o bardzo dokładnym zmieleniu twarogu. Taki sernik na mleku w proszku będzie miał kremową konsystencję właściwą sernikom „wiaderkowym”.
Tortownica 26 cm
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2425
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4586
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1692
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 523
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2425
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4586
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1692
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 523
Składniki
Roztop w rondelku połowę masła. Rozkrusz herbatniki na proszek (np. w malakserze). Wymieszaj herbatniki z płynnym masłem na jednolitą masę. Wyłóż niż dno tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw tortownicę do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Zmiel twaróg maszynką do mięsa (z sitkiem o średnich oczkach), co pewien czas dodając trochę masła. Uzyskaną masę twarogową zmiel ponownie.
Utrzyj całe jajka z cukrem. Zmiksuj masę jajeczną ze śmietaną i proszkiem budyniowym. Nie przerywając miksowania, stopniowo wsyp do niej mleko w proszku.
Połącz masę jajeczną z twarogiem. Zmiksuj na gładką masę. Możesz dodatkowo ją zblendować (blenderem ręcznym). Masa twarogowa nie powinna mieć żadnych grudek.
Przelej masę twarogową do przygotowanej wcześniej tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez około 90 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia w piekarniku z minimalnie uchylonymi drzwiczkami (na szerokość drewnianej szpatułki). Wstaw na noc do lodówki.