Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Zapraszam i polecam serdecznie
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4109
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11261
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6472
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13477
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5246
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4109
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11261
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6472
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13477
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5246
Składniki
Na początek zrobimy biszkopt orzechowy Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy wciąż miksując stopniowo cukier. Chwilę miksujemy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, zmielone lub drobno posiekane orzechy i delikatnie mieszamy do połączenia. Przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut studzimy i kroimy na dwa spody
MASA SEROWA w miseczce mieszamy 2 budynie śmietankowe po 40g sztuka bez cukru i 250ml mleka Do garnka dajemy masło, cukier i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, jak się rozpuszczą i połączą dodajemy ser-dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy jajka i mieszamy do połączenia ich z masą. Zwiększamy ogień i dodajemy budynie rozpuszczone w mleku, gotujemy do zgęstnienia mieszając by się masa nie przypaliła. Gorąca masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim spodem i odkładamy do przestudzenia.
ORZESZKI (można pominąć i posypać ciasto np startą czekoladą) Na patelnię dajemy masło, miód, cukier puder-podgrzewamy i dodajemy posiekane orzechy-prażymy na złoty kolor. Studzimy, ostudzone rozdrabniamy np wałkiem czy w malakserze
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę dokładnie miksujemy i wykładamy ją na ostudzone ciasto, wyrównujemy i posypujemy orzeszkami. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. I gotowe :) ciasto przepięknie wygląda, bardzo ładnie się kroi, elegancko wygląda i wspaniale smakuje.