Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Zapraszam i polecam serdecznie
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 432
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21915
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 432
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21915
Składniki
Na początek zrobimy biszkopt orzechowy Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy wciąż miksując stopniowo cukier. Chwilę miksujemy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, zmielone lub drobno posiekane orzechy i delikatnie mieszamy do połączenia. Przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut studzimy i kroimy na dwa spody
MASA SEROWA w miseczce mieszamy 2 budynie śmietankowe po 40g sztuka bez cukru i 250ml mleka Do garnka dajemy masło, cukier i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, jak się rozpuszczą i połączą dodajemy ser-dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy jajka i mieszamy do połączenia ich z masą. Zwiększamy ogień i dodajemy budynie rozpuszczone w mleku, gotujemy do zgęstnienia mieszając by się masa nie przypaliła. Gorąca masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim spodem i odkładamy do przestudzenia.
ORZESZKI (można pominąć i posypać ciasto np startą czekoladą) Na patelnię dajemy masło, miód, cukier puder-podgrzewamy i dodajemy posiekane orzechy-prażymy na złoty kolor. Studzimy, ostudzone rozdrabniamy np wałkiem czy w malakserze
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę dokładnie miksujemy i wykładamy ją na ostudzone ciasto, wyrównujemy i posypujemy orzeszkami. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. I gotowe :) ciasto przepięknie wygląda, bardzo ładnie się kroi, elegancko wygląda i wspaniale smakuje.