Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny (?) sernik. Spód z masy orzechowej, góra - sam ser z jajkami, polany czekoladą. Pyszny! Mimo, że ma sporo kalorii zniknął w ciągu jednego dnia.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5529
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29877
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 249
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19583
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5529
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29877
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 249
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19583
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1120
Składniki
Orzechy i herbatniki zmiel w malakserze (blenderze) na drobną kaszkę. Dodaj masło i wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy i włóż ją do lodówki, aby stężało. Ser zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Jeżeli używasz gotowych, sklepowych serów - wybierz taki w wiaderku, najlepiej pełnotłusty. Trudno, to jest sernik i kalorie musi mieć! Jajka utrzyj mikserem z cukrem na gładką masę. Dodaj ser, wymieszaj. Jeżeli masa będzie rzadka - dodaj 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszaj łyżką. Na schłodzony spód wylej masę serową i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra i dół).
Po minucie zmniejsz temperaturę do 145 stopni i piecz godzinę 15 minut do godziny 30 minut. Kiedy góra zacznie się robić brązowa - wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól, aby sernik wystygł w piekarniku. Sernik wyrósł, jak się należy i, co najważniejsze, nie opadł i nie spękał.
Wystudzony sernik polej masą czekoladową - zagotuj śmietankę, włóż do niej czekoladę i wymieszaj, aż się rozpuści. Roztopioną masą posmaruj sernik, posyp go orzechami (pokruszonymi) i włóż do lodówki, aby stężał. Mój wytrzymał 3 godziny... :-)