Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś kolejny przepis na pyszny sernik, tym razem jest to sernik na orzechowym spodzie. Spód wychodzi fajny i chrupiący, przyjemnie orzechowy w smaku. Masa serowa jest natomiast delikatna, lekko puszysta i kremowa. Całość posypałam cukrem pudrem, ale można również polać czekoladą.
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24937
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 131
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 88
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 562
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24937
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 131
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 88
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 562
Składniki
Miękkie masło (110g) przełożyłam do miski i lekko zmiksowałam mikserem. Dodałam zmielone orzechy włoskie i ponownie zmiksowałam. Następnie wsypałam mąkę, cukier zwykły i waniliowy. Wymieszałam wszystko dokładnie łyżką. Ciasto nie będzie ścisłe jak kruche, tylko raczej powinno się trochę kleić a trochę rozsypywać. Nie wiem jak to dokładnie ująć. Tak przygotowane ciasto przełożyłam do formy o wymiarach 25x35cm i równomiernie rozłożyłam a następnie lekko ugniotłam. Ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam 15 minut w 180 stopniach. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka umieściłam w misce i zmiksowałam z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i miękkim masłem. Do masy jajecznej dodawałam łyżką ser i miksowałam jedynie do połączenia składników. Następnie dodałam budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksowałam do połączenia. W oddzielnej misce ubiłam zimną śmietanę kremówkę i dodałam ją do masy serowej. Delikatnie wymieszałam masę łyżką. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i również dodałam do masy serowej. Ponownie wymieszałam masę delikatnie drewnianą łyżką i wyłożyłam na podpieczony spód. Sernik ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam go jeszcze 55 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu sernik przestudziłam przy uchylonych drzwiczkach a następnie wyjęłam na metalową kratkę. Przed podaniem sernik posypałam cukrem pudrem.