Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robię go bardzo często, bo jest szybki i łatwy do przygotowania - nawet laik kulinarny poradzi sobie z jego wykonaniem.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4295
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74352
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4295
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74352
Składniki
Na początku przygotowujemy spód sernika. Kruszymy herbatniki i mieszamy je z cynamonem. Następnie dodajemy do nich roztopione masło z rozpuszczonym cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy ok. 20cm. Formę wcześniej wykładamy folią spożywczą. Na brzegach tortownicy układamy pokrojone w plasterki owoce (ja wybrałam banany). Przygotowany spód sernika wkładamy do lodówki na 30min. Dalej przygotowujemy masę serową. Na sztywno ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem. Następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodajemy ser. Na koniec, dodajemy lekko tężejącą galaretkę (rozpuszczamy ją wcześniej w szklance wody, smak dowolny, ja do swojego sernika wybrałam cytrynową). Dokładnie mieszamy, bo połączyć wszystkie składniki. Przygotowaną masę wykładamy na formę z herbatnikami i owocami. Na wierzch układamy plasterki owoców. Tak przygotowany sernik wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. O jego smaku decydujemy sami, poprzez wybór owoców i smaku ulubionej galaretki. Jest lekki i pyszny.
Polecam