Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-07-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Pierniki mój deser wymyśliły i z prażonym słonecznikiem w mikserze się rozkruszyły. Na dno tortownicy się wyłożyły i spód pod sernik utworzyły. Ser z bitą śmietaną, cukrem i żelatyną dobrze się zmiksował i na kruchym spodzie „wylądował”. Maliny prosto z krzaka zerwane, zostały na masie serowej poukładane. Żeby fajnie wyglądały, przeźroczystą galaretkę do towarzystwa wybrały. I tak to, masa serowa, stała się dzięki piernikom słodsza, wyjątkowa, a maliny z galaretką smaku dodały, i sernikowi letni wygląd nadały.
mała tortownica o średnicy ok. 18 cm, wysokość ok. 7 cm, mikser, trzepaczka
Polecam.
Odsłon: 370
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1477
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 556
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1930
Polecam.
Odsłon: 370
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1477
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 556
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1930
Składniki
spód kruchy: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy. Masło roztapiamy i studzimy. Do miksera wkładamy rozkruszone pierniki, prażony słonecznik i całość miksujemy. Dodajemy masło i jeszcze raz miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie, wstawiamy do lodówki.
masa serowa: Żelatynę przygotowujemy wg inf. na opakowaniu. Najpierw mieszamy w 50 ml przegotowanej, zimnej wodzie, następnie dolewamy 100 ml przegotowanej, gorącej wody i dokładnie mieszamy (można użyć do tego miksera, lub trzepaczki). Śmietankę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru. W mikserze mieszamy twaróg z cukrem pudrem i żelatyną. Dodajemy ubitą śmietanę i całość miksujemy do uzyskania delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min). Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i układamy na niej maliny, odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła. Galaretkę rozpuszczamy, studzimy i przelewamy na sernik. Na masę wlewamy tyle galaretki, żeby przykryła maliny, część zostanie. Z pozostałej galaretki, można przygotować kostki z maliną. Sernik odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
kostki z maliną: Galaretkę przelewamy do sylikonowej foremki, na kostki lodu, do każdej wkładamy po jednej malinie i odstawiamy do lodówki. Rada: kostki najłatwiej wyciągnąć z foremki, z pomocą noża deserowego. Okrawamy galaretkę dookoła i podważamy.