Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno solony karmel to przepyszne, wielowarstwowe ciasto bez pieczenia łączy kruchy, herbatnikowy spód z delikatnym kremem śmietankowym, słodką masą krówkową i aksamitnym kremem orzechowym. Idealne na specjalne okazje – lub po prostu do popołudniowej kawy.
Tortownica o średnicy 22-23 cm.
Składniki
Herbatniki zmiksuj lub rozgnieć na drobny piasek. Masło rozpuść i połącz z herbatnikami, dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 22-23 cm, wyrównaj i dociśnij. Wstaw do lodówki na min. 30 minut, aby spód stwardniał.
Zrób krem śmietankowy. Śmietankę ubij na sztywno razem z mascarpone i cukrem pudrem. Wyłóż krem na schłodzony spód, wyrównaj. Wstaw do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie masę krówkową rozsmaruj na kremie śmietankowym. Jeśli ma zbyt zbitą konsystencję, podgrzej ją w kąpieli wodnej w puszce.
Serek śmietankowy wymieszaj z masłem orzechowym i cukrem pudrem na jednolitą, gładką masę. Wyłóż na wierzch i wyrównaj.
Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), by warstwy dobrze się połączyły.
Udekoruj sernik na zimno solony karmel wiórkami czekolady albo orzeszkami.