Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjny sernik na zimno. Jest to jeden z najlepszych serników jaki jadłam i polecam Wam go bardzo gorąco. Jest to sernik czekoladowo-kakaowy z bananami i prażonym słonecznikiem. To właśnie słonecznik nadaje mu wspaniałego smaku, cudownie chrupie i zachwyca.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 824
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 824
Składniki
BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy na sztywną, błyszczącą pianę, następnie dodajemy żółtka i znów miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę-miksujemy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni. Biszkopt studzimy.
SŁONECZNIK Do garnka dajemy masło, cukier oraz mleko-podgrzewamy do rozpuszczenia i mieszamy. Wsypujemy słonecznik, mieszamy.
Wszystko przekładamy na dużą blachę piekarnikową, wyrównujemy i prażymy w temp 200 stopni, mieszamy co chwilę by się nie przypalił. Uprażony słonecznik musi mieć złocisty kolor. Studzimy.
MASA SEROWA Śmietankę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem pudrem. dodajemy śmietankę-miksujemy.
W małej misce mieszamy kawę cappuccino, żelatynę i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy dokładnie i studzimy. Gdy jest chłodne wlewamy do masy serowej i miksujemy ją na najwyższych obrotach kilka sekund. Masę serową wykładamy na biszkopt.
Wstawiamy na chwilę do lodówki by się ścięła, i układamy na niej banany pokrojone w plastry. *jeśli nie chcemy by banany ściemniały należy je posmarować sokiem z cytryny. ciasto wstawiamy do lodówki.
MASA ŚMIETANKOWO-KAKAOWA śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kakao. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i studzimy. Dodajemy do masy miksując na najwyższych obrotach. Masę wylewamy na banany.
Całość posypujemy obficie słonecznikiem. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Jest rewelacyjne, zachwyci każdego, u mnie w domu zniknęło ekspresowo, wszyscy się nim zachwycali :)