Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 44
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 98
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 44
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 98
Składniki
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Tortownice o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w niej biszkopty tak aby pokryły cały spód. Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Jeżeli owoce są duże kroimy na ćwiartki jeżeli mniejsze to na połówki.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gdy mleko lekko przestygnie dodajemy łyżkę masy twarogowej i mieszamy za pomocą rózgi. Zahartowany w ten sposób płyn dodajemy do sera oraz cukier puder i wszystko energicznie mieszamy aby się dobrze wszystko połączyło. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno na wysokich obrotach miksera. Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszam, aby nadać puszystości masie twarogowej. Gotową masę sernikową wykładamy na biszkopty wygładzamy i wciskamy truskawki (ok połowy truskawek pozostałe zostawiamy). Odstawiamy do schłodzenia ok 30-40 minut lub do całkowitego wystudzenia galaretki. Na schłodzony sernik dajemy pozostałe truskawki pokrojone na mniejsze kawałeczki i zalewamy galaretką. Odstawimy do schłodzenia na kilka godzin lub na całą noc.