Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
podchodziłam do niego "jak pies do jeża" :-) nie wiedzieć dlaczego ... w końcu popełniłam i nie żałuję. Dzieki pieczeniu w kąpieli wodnej jest bardzo kremowy i aksamitny, równiutki ... idealny :-). W związku z tym, że piekłam go na święta - dodałam przyprawę korzenną. Polecam :-)
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 980
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 37
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1289
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 246
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6205
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 980
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 37
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1289
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 246
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6205
Składniki
Spód ciasteczkowy: Herbatniki zmielić w maszynce, malakserem lub utrzec wałkiem na sypki "piasek", wymieszać ze stopionym masłem i przyprawą korzenną. Dno tortownicy (u mnie 26cm) wyłozyć papierem do pieczenia. Wysypać na nią zmielone herbatniki, wyrównac i ugnieść. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Należy umieścić je w misie miksera i krótko zmiksować. Nie miksujemy długo, gdyż masa za bardzo się napowietrzy, sernik urośnie, a poźniej opadnie. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gorąca wodą (ok. 3 cm). Na środkową półkę piekarnika natomiast wstawić tortownicę z sernikiem. Piec w temp. 180 stopni 15min, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec ok. 1 godz. 15 min. Wierzch powinien być ścięty i spręzysty. Na wierzch wylać polewe śmietanową (wszystkie składniki dokładnie wymieszać) i wstawić do piekarnika na kolejne 10 min. Sernik studzić ok. 1 godz w lekko uchylonym piekarniku. Całkiem wystudzony chłodzic w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego :-)