Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jest o smaku waniliowym, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie czekoladowej.
mikser, miska, forma do pieczenia o wymiarach 30/25/6 cm,
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24872
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6011
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 259
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24872
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6011
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 259
Składniki
Wykonanie polewy: Masło zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.
Wykonanie sernika: Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję. Smacznego!!!