Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik papieski to wyjątkowy wypiek, bo przygotowywany z serków wiejskich. Dzięki temu ma wyjątkowy smak i kremową konsystencję. Kruche ciasto idealnie zwieńcza ten deser, czyniąc go świetną propozycją na świąteczny stół lub imprezę rodzinną.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 214
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22465
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 238
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 214
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22465
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 238
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę pszenną połącz z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia w dużej misce. Zimne masło posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wetrzyj je w suche składniki do uzyskania konsystencji bułki tartej. Formę do pieczenia o średnicy 23 cm wysmaruj masłem. Wylep spód i boki ciasta za pomocą ok. 2/3 ciasta. Pozostałą część ciasta odłóż do lodówki.
Przygotuj warstwę sernikową. Serek wiejski odciśnij z nadmiaru płynu. Wymieszaj odciśnięty twaróg z jajami. Dodaj cukier, cukier waniliowy, tartą skórkę cytrynową. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej twaróg do spodu i wyrównaj łyżką. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Podpiecz ciasto przez ok. 15 minut. Następnie sernik papieski wyjmij i posyp go pozostałą częścią kruszonki. Delikatnie dociśnij szklanką. Ciasto piecz przez kolejne 25 minut, aż wierzch nabierze lekko złotego koloru. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Sernik podawaj posypany cukrem pudrem, po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.