Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik pieczony z truskawkami to idealna propozycja na początek wakacji, jednak doskonale sprawdzi się w środku zimy, jeśli użyjesz mrożonych truskawek. Ciasto perfekcyjnie łączy smak kakaowego ciasta kruchego, serowego nadzienia i aromatycznych truskawek. Jeśli chcesz przygotować deser po sezonie truskawkowym, sięgnij po jeżyny, borówki lub morele.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1859
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4791
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1859
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4791
Składniki
Zabierając się za pracę nad sernikiem pamiętaj, że wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij ser i jajka z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier, następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Rozetrzyj składniki palcami, aby uzyskać grudki/wiórki. Włóż miskę z ciastem do lodówki i zostaw na 20 minut.
Aby masa serowa miała gładszą konsystencję, możesz zmielić ser w maszynce do mielenia mięsa lub użyć twarogu z wiaderka. Biały ser umieść w misce i utrzyj go z cukrem i cukrem waniliowym na jednolity krem. Następnie dodaj jajka i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie całość. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i przekrój na połówki.
Tortownicę lub wysoką, okrągłą foremkę (ok. 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i podziel na trzy części. Pierwszą część wyłóż na dno ciasta, wyrównaj i lekko ugnieć. Następnie wyłóż połowę masy serowej i połowę truskawek. Pokrusz drugą część ciasta, wyłóż resztę sera i truskawek, po czym przykryj ostatnią częścią kakaowego ciasta. Wstaw ciasto do piekarnika na 35-40 minut i piecz w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmij sernik i wystudź. Podawaj samodzielnie, posypany cukrem pudrem lub polany polewą czekoladową. Ciasto przechowuj w lodówce.