Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały sernik o piernikowym smaku, na ciasteczkowo-korzennym spodzie. Szykownie się prezentuje, idealnie pasuje na świąteczny stół!
Przepis na bardzo delikatne naleśniki z dodatkiem jabłka i twarożku. Są troch...
Odsłon: 27
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 134
Ta ryba zawsze musi być na naszym świątecznym stole. I chociaż ryba p grecku...
Odsłon: 114
Przepis ten gości w mojej rodzinie od pokoleń ;) Nie wyobrażam sobie Świąt be...
Odsłon: 33
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 40
Przepis na bardzo delikatne naleśniki z dodatkiem jabłka i twarożku. Są troch...
Odsłon: 27
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 134
Ta ryba zawsze musi być na naszym świątecznym stole. I chociaż ryba p grecku...
Odsłon: 114
Przepis ten gości w mojej rodzinie od pokoleń ;) Nie wyobrażam sobie Świąt be...
Odsłon: 33
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 40
Składniki
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ważne!
Tortownicę 24-25 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia na spodzie i na rancie. Rant robimy trochę wyższy niż ma tortownica. Sernik lubi mocno wyrosnąć.
Mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa herbatniki. Dodajemy do nich przyprawę do piernika i roztopione, przestudzone masło. Mieszamy i wysypujemy do formy. Lekko ubijamy i wyrównujemy. Odkładamy tortownicę do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Na dół piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Ciasto ustawimy na drugiej półce od dołu.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę niezbyt sztywną.
Do żółtek wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem na jasną masę.
Ser, kremówkę, budyń, przyprawę do piernika i skrobię przekładamy do dużej miski. Łączymy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy do sera masę jajeczną, miksujemy. Na koniec wtłaczamy do masy serowej delikatnie łopatką silikonową pianę z białek. Dodajemy skórkę pomarańczową.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy sernik w 180 °C 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy jeszcze godzinę.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto godzinę przy uchylonych drzwiczkach . Następnie przekładamy sernik do lodówki na całą noc.
Następnego dnia polewamy sernik polewą i przyozdabiamy świątecznie. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną wylewamy na sernik.
Piękny świąteczny sernik pierniczkowy gotowy!
Sernik jest bardzo puszysty i śmietankowy.