Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z ananasem i kokosem łączy w sobie wszystkie smaki, które lubię: i kokos i ananas, a to wszystko w połączeniu ze smakowitym sernikiem na kruchym cieście. Podana ilość cukru jest minimalna, bo nie lubię zbyt słodkich ulepów. Zwolennicy bardzo słodkich ciast mogą dać nieco więcej cukru, choć jak na mój gust nie potrzeba.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1539
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 113
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18359
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 582
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1019
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1539
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 113
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18359
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 582
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1019
Składniki
Z mąki, pokrojonego na mniejsze kawałki masła, cukru, proszku i żółtek zagniatamy gładkie ciasto. Dopóki masło nie rozmięknie pod wpływem ciepła rąk idzie dość opornie, ale ostatecznie wychodzi gładziutkie, elastyczne ciasto, z którego odcinamy 1/3, wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażalniku
Pozostałą częścią ciasta wylepiamy spód formy ( u mnie kwadratowa forma z odpinaną obręczą 26x26 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Można odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać go w formie za pomocą małego obrotowego wałka na rączce.
Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wkładamy do podpieczenia do piekarnika ( 180 stopni góra - dół ) aż ciasto leciutko się zezłoci - ok 10 - 15 minut, w zależności od piekarnika. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i nieco studzimy
W tym czasie zaczynamy przygotowywać ser: do miski robota dajemy obydwa rodzaje sera, dodajemy jajka i żółtka, cukier, budyń, aromat i 2 łyżki wiórków kokosowych. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Można również ręcznie za pomocą drewnianej łyżki
Gdy ser jest gotowy, a podpieczone ciasto stygnie, zaczynamy ubijać 6 pozostałych białek ze szczyptą soli, a gdy białka są już dość dobrze ubite dosypujemy po woli partiami cukier puder cały czas ubijając aż uzyskamy sztywną pianę
Na ciasto wylewamy ser, wyrównujemy za pomocą łopatki, wykładamy pokrojonego w kostkę ananasa. do ubitych białek dosypujemy 100 g drobnych wiórków, mieszamy i wykładamy kokosową piankę na ser, wyrównujemy
Na sam wierzch ścieramy na dużych oczkach ciasto z zamrażalnikach i wkładamy do piekarnika na ok 60 minut ( 180 stopni góra - dół )