Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W bogatym świece serników pojawia się on – sernik pistacjowy bez pieczenia. Przygotuj ten wybitny deser, gdy chcesz zaimponować gościom i zaserwować pyszny, rozpływający się w ustach przysmak z mocno wyczuwalną nutą pistacji i w obłędnym, wiosennym kolorze.
Tortownica o średnicy 20-22 cm
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 39
Przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli, sera żółtego oraz posypane...
Odsłon: 59
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 17
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 30
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 121
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 39
Przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli, sera żółtego oraz posypane...
Odsłon: 59
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 17
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 30
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 121
Składniki
Najpierw wykonaj spód. Zmiel herbatniki na proszek w robocie kuchennym lub wrzuć je do worka strunowego i rozgnieć wałkiem do ciasta. Pokruszone herbatniki przesyp do miski, dodaj drobno posiekane pistacje, wlej rozpuszczone, lecz zimne masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Wysyp mieszankę do tortownicy (20-22cm), wyrównaj i ubij łyżką lub dłonią, aby powstał zwarty spód. Przełóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie zmiksuj biały ser z mascarpone i cukrem pudrem, następnie dodaj miazgę pistacjową (powinna zawierać 100% pistacji). Zamiast miazgi pistacjowej możesz użyć niesolonych, najlepiej nieprażonych pistacji - bardzo drobno je posiekaj (wtedy ich struktura będzie wyczuwalna) lub zmiel na proszek w młynku do kawy (dla bardziej kremowej struktury sernika).
W oddzielnej misce ubij na sztywno zimną śmietanę kremówkę i delikatnie połącz ze sobą obie masy (serową i śmietanową), mieszając łyżką. Jeśli struktura sernika ma być bardziej zwarta, dolej tężejącą żelatynę (1 łyżeczka), rozpuszczoną w 70 ml wrzątku. Przełóż masę serową na herbatnikowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Gotowy sernik pistacjowy bez pieczenia wyjmij z lodówki, odepnij pierścień tortownicy, posyp posiekanymi pistacjami i podawaj.