Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o delikatnym miodowym smaku, który wzbogacimy lekko piernikowym spodem z ciastek. Ciasteczkowy spód wprowadza do ciasta bardzo przyjemne, piernikowe nuty, które idealnie współgrają z delikatnym, miodowym smakiem galaretki. Do tego mamy oczywiście kremowy, puszysty sernik i interesujący efekt wizualny. Smaczne i całkiem proste w przygotowaniu ciasto, które ozdobi każdy stół, niezależnie od okazji.
mikser, blaszka 24 x 24 cm
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 155
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 351
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 196
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 155
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 351
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 196
Składniki
Przygotuj galaretkę miodową. Do dużego dzbanka przelej 300 ml świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej 12 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do całkowitego rozpuszczenia proszku w wodzie. Następnie dodaj 260 g płynnego miodu i ponownie wymieszaj całość do uzyskania jednolitego płynu. Tak przygotowaną galaretkę odstaw na kilka minut do wystudzenia, a następnie przelej ją do wyłożonego folią spożywczą naczynia. Naczynie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia płynu.
Następnego dnia wyjmij galaretkę z lodówki, przełóż na deskę do krojenia i ostrożnie pozbądź się folii spożywczej w taki sposób, żeby nie uszkodzić galaretki. Tak przygotowaną galaretkę pokrój w dużą, około dwucentymetrową kostkę, która trafi do wnętrza sernika. Odłóż ją do lodówki na czas przygotowania reszty ciasta.
Przygotuj spód z ciastek. Do dużego woreczka strunowego przełóż 300 g ciasteczek i zamknij go prawie całkowicie, zostawiając około centymetrową szczelinę, przez którą będzie uciekać powietrze. Ciastka rozbij przy pomocy wałka, do uzyskania konsystencji drobnego proszku. Po rozkruszeniu dodaj do ciastek 10 g przyprawy do piernika i 100 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Zawartość woreczka krótko przegnieć, żeby równo rozprowadzić dodatki i uzyskać konsystencję mokrego piasku.
Tak przygotowane ciastka przełóż do formy o wymiarach 24 x 24 cm. Spód wcześniej wyłóż papierem do pieczenia, a boki papierem lub folią rantową. Ciastka rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni, a następnie ugnieć przy pomocy szklanki, do uzyskania zwartego, równego spodu. Formę z gotowym spodem wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do niewielkiej miseczki przelej 150 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej 18 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia mieszaj przez dwie, trzy minuty, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstaw wtedy miseczkę na około 15 minut, do momentu, aż żelatyna osiągnie temperaturę pokojową.
Do średniego dzbanka przelej 200 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej jedno opakowanie galaretki pomarańczowej. Zawartość naczynia wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku, a następnie odstawiam do wystudzenia.
Do dużej miski przelej 300 g zimnej śmietanki (36%). Ubij ją przy pomocy miksera na mniej więcej ¾, to znaczy do chwili, kiedy znacząco zwiększy swoją objętość, a łopatki będą zostawiać na niej wyraźny ślad.
Gotową śmietankę na chwilę odstaw i zajmij się twarogiem. Do osobnej, dużej miski przełóż 750 g twarogu sernikowego z wiaderka i dodaj do niego 100 g miodu oraz solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy miksera, tylko do całkowitego połączenia się składników. Nie zajmie to długo; około minuta lub dwie powinny wystarczyć.
Do wystudzonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i krótko wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Ten zabieg ułatwi żelatynie połączenie się z masą i pozwoli uniknąć nieprzyjemnych grudek. Po uzyskaniu jednolitego płynu dodaj żelatynę do masy serowej. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając masę na średnich obrotach miksera. Dzięki temu zahartowana żelatyna nie jest aż tak bardzo wystawiona na różnicę temperatur, co ułatwi uzyskanie gładkiej masy. Po dodaniu całej żelatyny wymieszaj całość jeszcze przez około minutę, żeby upewnić się, że wszystko połączyło się ze sobą tak jak powinno.
Następnie dodaj do masy ubitą przed chwilą śmietankę i ponownie wymieszaj całość, tylko do całkowitego połączenia i uzyskania jednolitej, puszystej masy serowej. Nie zajmie to długo, dwie minuty mieszania powinny wystarczyć. Od momentu dodania śmietanki działaj szybko, bo masa może zacząć szybko tężeć.
Dodaj do masy pokrojoną w kostkę galaretkę miodową i rozprowadź ją w serze przy pomocy sylikonowej szpatułki. Zrób to na tyle ostrożnie, żeby nie uszkodzić kostek, ale też i na tyle zdecydowanie, żeby rozdzielić te, które mogły się ze sobą skleić. Od razu po wmieszaniu galaretki przełóż masę na schłodzony spód z ciastek i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni. Po rozprowadzeniu masy odłóż formę do lodówki na około 15 minut, do czasu, aż wierzch masy zacznie się ścinać.
Do niewielkiej miski przelej 100 g zimnej śmietanki (36%) i ubij ją przy pomocy miksera do chwili, kiedy łopatki zaczną zostawiać na niej wyraźny ślad, ale całość nie będzie całkowicie sztywna. Zajmie to o wiele mniej czasu, więc trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ubijaniem. Około minuta lub dwie powinny wystarczyć.
Naczynie ze śmietanką odstaw i zajmij się serem. Do osobnej, średniej miski przełóż 250 g twarogu sernikowego z wiaderka. Do sera dodaj wąskim strumieniem pomarańczową galaretkę, stale mieszając zawartość naczynia na średnich obrotach miksera. Dzięki temu powinna połączyć się z serem bez najmniejszego problemu i utworzyć z nim płynną, lekko pomarańczową masę.
Po połączeniu sera i galaretki dodaj do masy ubitą przed chwilą śmietankę i połącz całość mikserem, tylko do uzyskania jednolitej, puszystej, ale nadal całkiem płynnej masy.
Tak przygotowaną warstwę pomarańczową przelej ostrożnie na schłodzony sernik. Postaraj się rozprowadzić masę najrówniej jak to tylko możliwe. Różnica temperatur sprawi, że pomarańczowa masa może szybko tężeć, dlatego zrób to dość sprawnie. Po wyrównaniu wierzchu ułóż na nim docięty pod wymiar kawałek folii bąbelkowej i lekko dociśnij go tak, żeby bąbelki odbiły się w masie serowej i utworzyły efekt zbliżony do wyglądu plastra miodu. W trakcie dociskania folii nie przesadzaj z siłą, żeby masa nie wyszła bokiem. Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia.
Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki, pozbądź się boków blaszki i ostrożnie zdejmij z wierzchu folię bąbelkową. Bezpośrednio przed podaniem polej ciasto płynnym miodem.
Smacznego!