Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Sernik "Plaster miodu"
  • Ciasta
  • Przepis na

Sernik "Plaster miodu"

20.12.2024 Odsłon: 8365
5.0 (18 oceny)

Przepis dnia: 26-12-2024

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o delikatnym miodowym smaku, który wzbogacimy lekko piernikowym spodem z ciastek. Ciasteczkowy spód wprowadza do ciasta bardzo przyjemne, piernikowe nuty, które idealnie współgrają z delikatnym, miodowym smakiem galaretki. Do tego mamy oczywiście kremowy, puszysty sernik i interesujący efekt wizualny. Smaczne i całkiem proste w przygotowaniu ciasto, które ozdobi każdy stół, niezależnie od okazji.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 24 x 24 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 199

do 30 min 30 min
3
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 356

do 30 min 30 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 27703

do 60 min 60 min
32
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupy Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 217

do 15 min 15 min
4
Gabciak
Gabciak
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...

  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1315

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 543

> 60 min >60 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 199

do 30 min 30 min
3
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 356

do 30 min 30 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 27703

do 60 min 60 min
32
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupy Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 217

do 15 min 15 min
4
Gabciak
Gabciak
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...

  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1315

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 543

> 60 min >60 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Sernik "Plaster miodu"
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Galaretka miodowa
  • 12 g żelatyny
  • 300 ml wody
  • 260 g miodu
Spód
  • 300 g ciastek
  • 100 g masła
  • 10 g przyprawy piernikowej
Masa serowa
  • 18 g żelatyny w proszku ( 150 ml gorącej wody)
  • 300 ml śmietanki kremówki (30-36%)
  • 750 g sera twarogowego (z wiaderka lub mielonego własnoręcznie)
  • 100 g miodu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Dekoracja
  • 1 galaretka pomarańczowa ( 200 ml gorącej wody)
  • 100 ml śmietanki kremówki (30-36%)
  • 250 g twarogu sernikowego
  • Miód
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj galaretkę miodową. Do dużego dzbanka przelej 300 ml świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej 12 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do całkowitego rozpuszczenia proszku w wodzie. Następnie dodaj 260 g płynnego miodu i ponownie wymieszaj całość do uzyskania jednolitego płynu. Tak przygotowaną galaretkę odstaw na kilka minut do wystudzenia, a następnie przelej ją do wyłożonego folią spożywczą naczynia. Naczynie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia płynu.

2

Następnego dnia wyjmij galaretkę z lodówki, przełóż na deskę do krojenia i ostrożnie pozbądź się folii spożywczej w taki sposób, żeby nie uszkodzić galaretki. Tak przygotowaną galaretkę pokrój w dużą, około dwucentymetrową kostkę, która trafi do wnętrza sernika. Odłóż ją do lodówki na czas przygotowania reszty ciasta.

3

Przygotuj spód z ciastek. Do dużego woreczka strunowego przełóż 300 g ciasteczek i zamknij go prawie całkowicie, zostawiając około centymetrową szczelinę, przez którą będzie uciekać powietrze. Ciastka rozbij przy pomocy wałka, do uzyskania konsystencji drobnego proszku. Po rozkruszeniu dodaj do ciastek 10 g przyprawy do piernika i 100 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Zawartość woreczka krótko przegnieć, żeby równo rozprowadzić dodatki i uzyskać konsystencję mokrego piasku.

4

Tak przygotowane ciastka przełóż do formy o wymiarach 24 x 24 cm. Spód wcześniej wyłóż papierem do pieczenia, a boki papierem lub folią rantową. Ciastka rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni, a następnie ugnieć przy pomocy szklanki, do uzyskania zwartego, równego spodu. Formę z gotowym spodem wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

5

Do niewielkiej miseczki przelej 150 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej 18 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia mieszaj przez dwie, trzy minuty, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstaw wtedy miseczkę na około 15 minut, do momentu, aż żelatyna osiągnie temperaturę pokojową.

6

Do średniego dzbanka przelej 200 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej jedno opakowanie galaretki pomarańczowej. Zawartość naczynia wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku, a następnie odstawiam do wystudzenia.

7

Do dużej miski przelej 300 g zimnej śmietanki (36%). Ubij ją przy pomocy miksera na mniej więcej ¾, to znaczy do chwili, kiedy znacząco zwiększy swoją objętość, a łopatki będą zostawiać na niej wyraźny ślad.

8

Gotową śmietankę na chwilę odstaw i zajmij się twarogiem. Do osobnej, dużej miski przełóż 750 g twarogu sernikowego z wiaderka i dodaj do niego 100 g miodu oraz solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy miksera, tylko do całkowitego połączenia się składników. Nie zajmie to długo; około minuta lub dwie powinny wystarczyć.

9

Do wystudzonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i krótko wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Ten zabieg ułatwi żelatynie połączenie się z masą i pozwoli uniknąć nieprzyjemnych grudek. Po uzyskaniu jednolitego płynu dodaj żelatynę do masy serowej. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając masę na średnich obrotach miksera. Dzięki temu zahartowana żelatyna nie jest aż tak bardzo wystawiona na różnicę temperatur, co ułatwi uzyskanie gładkiej masy. Po dodaniu całej żelatyny wymieszaj całość jeszcze przez około minutę, żeby upewnić się, że wszystko połączyło się ze sobą tak jak powinno.

10

Następnie dodaj do masy ubitą przed chwilą śmietankę i ponownie wymieszaj całość, tylko do całkowitego połączenia i uzyskania jednolitej, puszystej masy serowej. Nie zajmie to długo, dwie minuty mieszania powinny wystarczyć. Od momentu dodania śmietanki działaj szybko, bo masa może zacząć szybko tężeć.

11

Dodaj do masy pokrojoną w kostkę galaretkę miodową i rozprowadź ją w serze przy pomocy sylikonowej szpatułki. Zrób to na tyle ostrożnie, żeby nie uszkodzić kostek, ale też i na tyle zdecydowanie, żeby rozdzielić te, które mogły się ze sobą skleić. Od razu po wmieszaniu galaretki przełóż masę na schłodzony spód z ciastek i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni. Po rozprowadzeniu masy odłóż formę do lodówki na około 15 minut, do czasu, aż wierzch masy zacznie się ścinać.

12

Do niewielkiej miski przelej 100 g zimnej śmietanki (36%) i ubij ją przy pomocy miksera do chwili, kiedy łopatki zaczną zostawiać na niej wyraźny ślad, ale całość nie będzie całkowicie sztywna. Zajmie to o wiele mniej czasu, więc trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ubijaniem. Około minuta lub dwie powinny wystarczyć.

13

Naczynie ze śmietanką odstaw i zajmij się serem. Do osobnej, średniej miski przełóż 250 g twarogu sernikowego z wiaderka. Do sera dodaj wąskim strumieniem pomarańczową galaretkę, stale mieszając zawartość naczynia na średnich obrotach miksera. Dzięki temu powinna połączyć się z serem bez najmniejszego problemu i utworzyć z nim płynną, lekko pomarańczową masę.

14

Po połączeniu sera i galaretki dodaj do masy ubitą przed chwilą śmietankę i połącz całość mikserem, tylko do uzyskania jednolitej, puszystej, ale nadal całkiem płynnej masy.

15

Tak przygotowaną warstwę pomarańczową przelej ostrożnie na schłodzony sernik. Postaraj się rozprowadzić masę najrówniej jak to tylko możliwe. Różnica temperatur sprawi, że pomarańczowa masa może szybko tężeć, dlatego zrób to dość sprawnie. Po wyrównaniu wierzchu ułóż na nim docięty pod wymiar kawałek folii bąbelkowej i lekko dociśnij go tak, żeby bąbelki odbiły się w masie serowej i utworzyły efekt zbliżony do wyglądu plastra miodu. W trakcie dociskania folii nie przesadzaj z siłą, żeby masa nie wyszła bokiem. Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia.

16

Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki, pozbądź się boków blaszki i ostrożnie zdejmij z wierzchu folię bąbelkową. Bezpośrednio przed podaniem polej ciasto płynnym miodem.

17

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki