Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik pod bezową chmurką"
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 808
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 808
Składniki
Ciasteczka zmiksuj blenderem na proszek, dodaj masło, wymieszaj. Dno tortownicy wylep masą ciasteczkową, schłodź. Wszystkie na masę serową włóż do miski i zmiksuj. Masę przelej do tortownicy. Piecz 60 min w temp. 180°C. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Zagotuj wodę z 22 dag cukru. Następnie włóż termometr cukierniczy i gotuj syrop na średnim ogniu, aż osiągnie temp. 118°C. Nie mieszaj. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując pozostały cukier. Gdy syrop osiągnie pożądaną temperaturę, zwiększ obroty miksera i powoli, cienką strużką wlewaj do ubitej piany gorący syrop. Całość miksuj 5-8 min, aż beza będzie sztywna.
Wierzch i boki sernika posmaruj przygotowaną bezą, opal palnikiem do zrumienienia. Jeśli nie masz termometru, syrop gotuj 10-15 min. Gdy kropla syropu wlana do zimnej uformuje się w kulkę – będzie gotowy.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 400 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie