Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik polewany czekoladą i kajmakiem"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 114
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 114
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dołóż masło i ucieraj dalej. Stopniowo dokładaj ser. Wmieszaj proszek budyniowy i skórkę otartą z cytryny. Pod koniec delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek (ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru).
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej masę serową. Piecz około godziny w temperaturze 180°C. Gdyby góra za bardzo się przypiekła przed upływem czasu pieczenia, przykryj wierzch ciasta srebrną folią. Wystudź sernik w otwartym piekarniku. Wyjmij z tortownicy i pokrój na porcje.
Wyłóż porcje na talerzyki i polewaj na przemian czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wcześniej podgrzaną masą krówkową. Górę każdej porcji udekoruj rozetką bitej śmietany. Wierzch delikatnie, a dół suto obsyp grubo posiekanymi orzechami.
W rozetki śmietany wetknij listki świeżej mięty.
ok. 85 minut
Porcja ok. 310 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł
Przepis na 12 porcjiŹródło: Kobieta i życie