Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik bez spodu, ale za to z mocno czekoladową polewą i pomarańczowym aromatem. Nasz faworyt wśród serników. Połączenie czekolady z pomarańczą gwarantuje wspaniały efekt smakowy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 447
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21925
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 447
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21925
Składniki
Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Odkładamy na bok. Do drugiej miski dajemy żółtka, cukier waniliowy i cukier. Ubijamy do połączenia cukru z żółtkami. Wlewamy roztopione i przestudzone masło, skórkę otartą z pomarańczy i aromat pomarańczowy. Łączymy z masą żółtkową. Wsypujemy budyń i proszek do pieczenia, krótko ubijamy. Teraz dajemy do masy po 2 łyżki sera i również krótko mieszamy. Odstawiamy mikser. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby nie zniszczyć piany.
Dno i brzegi blaszki 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przy czym papier na brzegach tortownicy przycinamy zawsze trochę wyższy nisz rant, w razie gdyby sernik wyrósł nam bardzo. Wylewamy masę serową do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy sernik 10 minut w temperaturze 170 °C, zmniejszamy temperaturę do 150 °C i pieczemy go jeszcze 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Ciasto trzymamy 15 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie uchylamy lekko drzwiczki i studzimy do końca.
Wystudzony sernik polewamy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Schłodzony jest najsmaczniejszy. Polewa czekoladowa: W rondelku roztapiamy masło (tak, aby nie zagotować go), dodajemy cukier puder i śmietankę. Chwilę mieszamy, wsypujemy kakao. Łączymy wszystkie składniki doskonale i zdejmujemy z ognia. Lekko przestudzoną, tężejącą polewę wylewamy na sernik. Gotowe ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Sernik pomarańczowy z polewą czekoladową gotowy!
Nasze rady: Jeśli wykorzystujemy do sernika ser z wiaderka, przełóżmy go na godzinę na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, aby trochę odsączyć go z płynu. Twaróg biały najlepiej użyć tłusty lub półtłusty, trzykrotnie zmielony. Sernik można piec, kładąc na spód piekarnika naczynie z wodą, dzięki temu, sernik będzie piekł się równomiernie. Para wodna zapewni mu odpowiednią wilgotność i uchroni przed wysuszeniem i przypaleniem. Polewy nie gotujemy, tylko podgrzewamy do roztopienia masła i połączenia składników. Można robić polewę w kąpieli wodnej, efekt będzie ten sam, a polewa na pewno nam się nie zagotuje i nie zwarzy. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy trochę kremówki, za rzadka odrobinę masła.