Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w czerwcowe popołudnie.
Tortownica 23 cm
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15414
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 284
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2735
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4922
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102303
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15414
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 284
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2735
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4922
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102303
Składniki
Połącz w misce składniki na ciasto (masło – pokrojone w kostkę). Zagnieć na jednolitą masę. Podziel ją na dwie kule w proporcji około 3:1. Owiń ciasto folią spożywczą i odłóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj większą kulę ciasta i wyłóż nim tortownicę o średnicy 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, ułóż na nim odpowiednio docięty arkusz papieru do pieczenia i dociąż suchymi ziarnami fasoli. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10 minut. Zdejmij fasolę i papier. Piecz jeszcze przez 10 minut – aż ciasto się rumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go.
W międzyczasie utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierana, dodaj do niej po jednym jajku, proszek na budyń, a następnie – partiami – twaróg. Miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Rozprowadź masę twarogową na podpieczonym spodzie. Umyj łodygi rabarbaru i pokrój na niewielkie kawałki. Rozłóż na masie twarogowej.
Zetrzyj na grubych oczkach tarki resztę ciasta. Wymieszaj z płatkami migdałowymi. Przesyp na rabarbar.
Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 30 minut. Następnie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej. Przełóż do lodówki i pozostaw na noc.