Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Rafaello jest delikatny i kremowy dzięki dodatkowi mascarpone, a przy tym mocno kokosowy za sprawą miąższu z kokosowego mleczka. Wybierz takie z wysoką zawartością kokosa (nie mniej niż 85%) i bez sztucznych dodatków. Po otworzeniu puszki odlej wodę. Możesz ją wypić lub wykorzystać do przygotowania innej potrawy.
Tortownica 24 cm
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15506
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15506
Składniki
Zmiel herbatniki w malakserze lub rozgnieć na proszek wałkiem (w drugim przypadku umieść je w mocnym woreczku strunowym i owiń ręcznikiem). Wymieszaj z wiórkami kokosowymi i masłem. Wyłóż masą dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównaj, ugniatając łyżką.
Zmiel co najmniej dwukrotnie twaróg (maszynką do mięsa, przez sitko o średnich oczkach). Połącz z mascarpone i miąższem kokosowym. Całość zblenduj.
Utrzyj żółtka z połową cukru na puszystą masę. Dodaj do niej mąkę ziemniaczaną, likier amaretto i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Zmiksuj krótko. Połącz z masą twarogową.
W osobnym naczyniu ubija białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo drugą część cukru. Pianę delikatnie wmieszaj do masy.
Przelej masę do tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50-60 minut. Pozostaw sernik Rafaello do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem udekoruj płatkami kokosowymi.