Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Rafaello jest delikatny i kremowy dzięki dodatkowi mascarpone, a przy tym mocno kokosowy za sprawą miąższu z kokosowego mleczka. Wybierz takie z wysoką zawartością kokosa (nie mniej niż 85%) i bez sztucznych dodatków. Po otworzeniu puszki odlej wodę. Możesz ją wypić lub wykorzystać do przygotowania innej potrawy.
Tortownica 24 cm
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 99
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 639
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 99
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 639
Składniki
Zmiel herbatniki w malakserze lub rozgnieć na proszek wałkiem (w drugim przypadku umieść je w mocnym woreczku strunowym i owiń ręcznikiem). Wymieszaj z wiórkami kokosowymi i masłem. Wyłóż masą dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównaj, ugniatając łyżką.
Zmiel co najmniej dwukrotnie twaróg (maszynką do mięsa, przez sitko o średnich oczkach). Połącz z mascarpone i miąższem kokosowym. Całość zblenduj.
Utrzyj żółtka z połową cukru na puszystą masę. Dodaj do niej mąkę ziemniaczaną, likier amaretto i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Zmiksuj krótko. Połącz z masą twarogową.
W osobnym naczyniu ubija białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo drugą część cukru. Pianę delikatnie wmieszaj do masy.
Przelej masę do tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50-60 minut. Pozostaw sernik Rafaello do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem udekoruj płatkami kokosowymi.