Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny, puszysty i niezwykle delikatny sernik o smaku słonego karmelu. Masa serowa przygotowana jest z dodatkiem budyniu, a wierzch zdrobi słono - karmelowa polewa oraz orzeszki ziemne. Sernik jest niezwykle aromatyczny oraz prosty w przygotowaniu.
FORMA: tortownica o średnicy 26 cm
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 213
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 192
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 213
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 192
Składniki
Ważne: Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce na drobnym sitku*. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno żółtka, a następnie 2 budynie, łyżkę mąki oraz esencję waniliową. Do powstałej masy dodajemy także zmielony ser. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. * Możecie użyć także dobrej jakości tłustego twarogu sernikowego z wiaderka.
Tak przygotowaną masę sernikową przekładamy do wysokiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. * Sernik podczas pieczenia urośnie, dlatego przy niższych formach warto wykonać komin z papieru do pieczenia, aby masa się nie wylała.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 10 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki, studzimy tak przez 15 minut i dopiero wtedy wyciągamy.
Na koniec przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy z mlekiem w rondelku, a następnie dodajemy opakowanie polewy o smaku słony karmel. Mieszamy energicznie do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji. Polewę wylewamy na ostudzony sernik, a wierzch dekorujemy orzeszkami ziemnymi oraz zmielonymi orzechami laskowymi. Sernik odstawiamy do stężenia polewy. * Użyłam gotowej polewy, ale możecie przygotować też domową polewę z palonego cukru, masła, soli i śmietanki.
PRZECHOWYWANIE Sernik przechowujemy w lodówce.
Możemy go także zamrozić :)