Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to pora kiedy to mamy ochotę na konkretne, słodkie ciasta. taki też jest ten sernik. Może nie bawi kolorami, ciekawymi wzorami, ale rekompensuje to z całą pewnością smakiem. Jest o jeden z najsmaczniejszych serników jakie miałam okazję jeść, czy to mojego wyrobu czy nie, a jadałam ich dziesiątki. Skojarzenia? Jak już wiecie na pewno – snickers, ale tym razem w bogatszej wersji bo bananem, dzięki czemu ciasto również jest bardziej „ożywione”.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 489
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9667
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4467
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 489
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9667
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4467
Składniki
Masło, cukier, żółtka i śmietanę ucieramy, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z sodą i wyrabiamy. Na godzinę przed pieczeniem wkładamy do lodówki. Wysmarowana, dużą foremkę wylepiamy ciastem.
Orzeszki lekko siekamy. w rondelku karmelizujemy 2 łyżki cukru, dodajemy masło .Gdy całość zacznie bulgotać dodajemy stopniowo śmietankę. Gdy całość zacznie się pienić i nabierze „tego” koloru dodajemy orzeszki oraz ekstrakt. Zdejmujemy z ognia i dodajemy krem. Masę rozsmarowujemy na kruchym spodzie. *gdyby masa była zbyt luźna, dodajemy cukier i gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze chwilę aż całość się zredukuje.
Masa anie jest zbyt słodka, aby pasowała do „dodatków”. ser, jajka, cukier i mleko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę i budyń – mieszamy i wylewamy na orzechy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez mniej więcej godzinę. Do momentu ścięcia się sera. Studzimy.
Ostawiamy 100 ml zimnej śmietanki i rozprowadzamy w niej mąki. Przygotowujemy luźniejszą masę a’la karmelowa jak powyżej, gdy całość zacznie się pienić dodajemy mleko z mąkami. Na wierzchu sernika układamy banany pokrojone w kosteczkę i wylewamy masę tofi-budyniową. Wkładamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią sernik. Powinna dosyć szybko zastygnąć pod wpływem zimna ciasta.