Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w tym roku na święta zajadaliśmy się ciasteczkowym sernikiem :-). Wielbicielom kremowych serników i korzennych smaków zdecydowanie polecam :-)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 952
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35868
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 952
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35868
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Składniki
Spód: Ciastka zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub w malakserze, dodać cynamon i stopione masło, wymieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Piec w temp. 180 stopni ok. 10 min. Przestudzić. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mikserem utrzeć twaróg i krem Speculoos do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dodać resztę składników i zmiksować tylko do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 80 minut w kąpieli wodnej*. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu; w razie konieczności piec dłużej. Po tym czasie na wierzchu rozsmarować polewę śmietankową (śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem) i wstawić do piekarnika na dodatkowe 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć kąpiel wodną, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. * na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą na wysokość ok. 2-3cm. Smacznego :-) P.s. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki