Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w tym roku na święta zajadaliśmy się ciasteczkowym sernikiem :-). Wielbicielom kremowych serników i korzennych smaków zdecydowanie polecam :-)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112839
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 127
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 289
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 386
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 678
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112839
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 127
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 289
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 386
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 678
Składniki
Spód: Ciastka zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub w malakserze, dodać cynamon i stopione masło, wymieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Piec w temp. 180 stopni ok. 10 min. Przestudzić. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mikserem utrzeć twaróg i krem Speculoos do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dodać resztę składników i zmiksować tylko do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 80 minut w kąpieli wodnej*. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu; w razie konieczności piec dłużej. Po tym czasie na wierzchu rozsmarować polewę śmietankową (śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem) i wstawić do piekarnika na dodatkowe 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć kąpiel wodną, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. * na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą na wysokość ok. 2-3cm. Smacznego :-) P.s. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki