Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulinarne eksperymenty są dziś w modzie. Serniki powstają więc z różnych składników (czasem nawet bez twarogu!) i z bardzo oryginalnymi dodatkami. Ale skoro święta za pasem, to może czas odkurzyć przepis na tradycyjny sernik staropolski?
Tortownica 26 cm
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15525
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15525
Składniki
Ogrzej twaróg i jajka do temperatury pokojowej. Roztop masło i przestudź.
Namocz rodzynki w gorącej wodzie. Jeśli chcesz, możesz zastąpić wodę alkoholem (np. rumem). Przed dodaniem do masy odcedź.
Zmiel dwukrotnie twaróg w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Wymieszaj z płynnym masłem.
Oddziel białka jaj od żółtek. Żółtka z połową cukru utrzyj na puszystą masę mikserem na wysokich obrotach.
Dodaj do żółtek skrobię ziemniaczaną, ziarenka wyskrobane z laski wanilii i skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Wymieszaj do połączenia składników.
Partiami dodaj twaróg do masy żółtek, miksując ją mikserem na średnich obrotach. Na koniec łyżką wmieszaj w masę odcedzone rodzynki.
Ubij lekko białka. Następnie, stopniowo dosypując cukier, ubij je sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach. Delikatnie wmieszaj pianę w masę twarogową.
Natłuść lekko tortownicę o średnicy 26 cm. Wyłóż papierem do pieczenia jej dno i rant (dzięki natłuszczeniu papier nie będzie się przesuwał).
Przelej do tortownicy masę twarogową. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Na niższym poziomie umieść naczynie żaroodporne z gorącą wodą (dzięki temu sernik nie powinien się przypiec i popękać). Piecz przez około 60 minut.
Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na kolejną godzinę. Gdy całkowicie wystygnie, wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ogrzej do temperatury pokojowej. Udekoruj sernik, np. czekoladą albo cukrem pudrem.