Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulinarne eksperymenty są dziś w modzie. Serniki powstają więc z różnych składników (czasem nawet bez twarogu!) i z bardzo oryginalnymi dodatkami. Ale skoro święta za pasem, to może czas odkurzyć przepis na tradycyjny sernik staropolski?
Tortownica 26 cm
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1256
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1424
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 714
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 146
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1256
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1424
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 714
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 146
Składniki
Ogrzej twaróg i jajka do temperatury pokojowej. Roztop masło i przestudź.
Namocz rodzynki w gorącej wodzie. Jeśli chcesz, możesz zastąpić wodę alkoholem (np. rumem). Przed dodaniem do masy odcedź.
Zmiel dwukrotnie twaróg w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Wymieszaj z płynnym masłem.
Oddziel białka jaj od żółtek. Żółtka z połową cukru utrzyj na puszystą masę mikserem na wysokich obrotach.
Dodaj do żółtek skrobię ziemniaczaną, ziarenka wyskrobane z laski wanilii i skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Wymieszaj do połączenia składników.
Partiami dodaj twaróg do masy żółtek, miksując ją mikserem na średnich obrotach. Na koniec łyżką wmieszaj w masę odcedzone rodzynki.
Ubij lekko białka. Następnie, stopniowo dosypując cukier, ubij je sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach. Delikatnie wmieszaj pianę w masę twarogową.
Natłuść lekko tortownicę o średnicy 26 cm. Wyłóż papierem do pieczenia jej dno i rant (dzięki natłuszczeniu papier nie będzie się przesuwał).
Przelej do tortownicy masę twarogową. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Na niższym poziomie umieść naczynie żaroodporne z gorącą wodą (dzięki temu sernik nie powinien się przypiec i popękać). Piecz przez około 60 minut.
Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na kolejną godzinę. Gdy całkowicie wystygnie, wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ogrzej do temperatury pokojowej. Udekoruj sernik, np. czekoladą albo cukrem pudrem.