Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Sernik stracciatella truskawkami bez pieczenia to wyborny smakołyk w sam raz dla wielbicieli słodkich, letnich smaków. Wszystkie składniki ciasta świetnie się ze sobą komponują, tworząc idealny deser na upalne dni. Przepis można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione, sezonowe owoce.
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 110
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1341
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 474
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15566
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 110
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1341
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 474
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15566
Składniki
Do małej miseczki wsypujemy żelatynę, wlewamy gorącą wodę i całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do wystudzenia.
Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na mniejsze części ale niezbyt małe.
W dużej misce umieszczamy ser z wiaderka oraz serek mascarpone, dodajemy cukier puder i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Następnie do masy serowej wlewamy wystudzoną żelatynę i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko starannie razem mieszamy. Następnie dodajemy mniejszą część pokrojonych truskawek i całość bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową układamy biszkopty jeden obok drugiego. Na ciastka przekładamy masę serową i starannie ją rozprowadzamy. Sernik wkładamy do lodówki na około pół godziny, aż masa serowa zgęstnieje.
Do miski wsypujemy galaretki a następnie rozpuszczamy je w 700 ml gorącaj wody i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała. Na wierzchu ciasta układamy pozostałe truskawki i polewamy je lekko tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na na całą noc.