Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowy smak sernika na zimno
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3834
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414677
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2378
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3834
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414677
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2378
Składniki
Biszkopt: Jajka miksujemy z cukrem, do momentu aż masa nabierze konsystencji jasnej pianki. Dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Spód formy 28 na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i studzimy.
Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Czekoladę trzemy na tarce na małych oczkach. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Serek waniliowy łączymy z cukrem pudrem przy użyciu miksera, dodajemy do niego śmietanę i mieszamy mikserem składniki.. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilkę. Na koniec wsypujemy startą czekoladę, mieszamy łyżką i powstałą masę serową wylewamy na wystudzony biszkopt czekoladowy, tak aby dokładnie dotykała brzegów formy. Wstawiamy do lodówki aby masa serowa stężała.
Galaretka kawowa: Kawę z żelatyną i cukrem zalewamy wrzątkiem i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Studzimy. Ostudzoną kawową galaretkę wylewamy stężały sernik i odstawiamy do lodówki na noc.