Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak jak w tytule, dzięki odpowiednio dobranym składnikom uzyskałam sernik, który sam się zajada :))) Delikatny jak chmurka, kremowy i przepyszny, nie tylko na Święta :)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7493
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7493
Składniki
Twaróg, jaja i jogurt wyjmujemy z lodówki na około 3 godziny przed pieczeniem by uzyskały temperaturę pokojową. Ciasteczka gnieciemy na drobny proszek, dodajemy kakao, przesiewamy, wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy do uzyskania konsystencji "piasku". Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, ugniatamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, podpiekamy przez 10 minut, wyjmujemy i lekko studzimy. Masa serowa. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem na puszystą piankę.
Do osobnej dużej michy wykładamy twaróg, dodajemy jogurt, miksujemy krótko do połączenia, dodajemy roztopiony, przestudzony tłuszcz, znów krótko miksujemy. Wlewamy piankę żółtkową, mieszamy, potem wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy około 2 minut do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajmy do masy sernikowej, delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką rózgową do połączenia. Masę serową wykładamy na podpieczony ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy około 60 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra-dół, na środkowym poziomie, bez termoobiegu). Chłodzimy przez około 40 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, dekorujemy dowolnie, smacznego :)