Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta bez sernika? U mnie w rodzinie to nie przejdzie. W tym roku upiekłam pyszny i słodki sernik z rodzynkami. Wierzch ciasta pokrywa polewa kajmakowa przygotowana z mleka zagęszczonego.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 11466
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4318
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 867
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1122
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4075
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 11466
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4318
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 867
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1122
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4075
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy polewę kajmakową. Mleko z puszki przelewamy do garnka z podwójnym dnem, takiego specjalnego, przeznaczonego do gotowania mleka. Na wolnym ogniu gotujemy mleko przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając. I już... polewa gotowa, trzeba ją tylko odstawić do wystudzenia. Jak łatwo zauważyć, w trakcie gotowania polewy mamy dużo czasu, aby przygotować sernik. Do dzieła.
Spód ciasta: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na dno tortownicy*, rozsmarowujemy równomiernie. * Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, rodzynki. Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy, wlewamy do masy serowej. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby serek miał jednolitą konsystencję. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i jako ostatnie dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy drewniana łyżką. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, rozprowadzamy równomiernie. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy 70 minut. Po 40 minutach możemy obniżyć temperaturę pieczenia do 170 stopni.
Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto pokrywamy polewą kajmakową, dekorujemy według uznania. Smacznego.