Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Propozycja na pyszny sernik z truskawkami na zimno z serkiem homogenizowanym. Warto wypróbować przepis.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 504
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 839
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 504
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 839
Składniki
Skład:
Najpierw przygotowuję warstwę z herbatników: Herbatniki wkładam do woreczka i rozkruszam wałkiem, herbatniki można rozkruszyć również blenderem. Następnie rozkruszone herbatniki wsypuję do miski, dodaję roztopione masło i dokładnie mieszam. Tak przygotowane herbatniki wsypuję do tortownicy, wyrównuję, ugniatam łyżką i wstawiam tortownicę do lodówki.
Teraz przygotowuję masę serową: Do żelatyny dodaję gorące mleko, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania masy. Schłodzoną śmietanę ubijam, do ubitej śmietany cały czas miksując dodaję cukier waniliowy, stopniowo cukier puder i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły. Następnie dodaję stopniowo schłodzony serek i miksuję do połączenia się składników. Teraz do masy dodaję przestudzoną i rozpuszczoną żelatynę. Żelatynę dodaję małym strumyczkiem cały czas miksując. Po dodaniu żelatyny masę miksuję jeszcze około 30 sekund. Masę wylewam na herbatniki i wstawiam tortownicę z powrotem do lodówki.
Przygotowanie galaretki z truskawek: Truskawki rozdrabniam blenderem. Rozdrobnione truskawki przekładam do rondelka dodaję sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszam. Rondelek stawiam na gazie i gotuję około 5 minut i zdejmuję truskawki z gazu. Teraz do żelatyny dodaję gorącą wodę i dokładnie mieszam, tak przygotowaną żelatynę wlewam do truskawek i bardzo dokładnie mieszam. Rondelek z tak przygotowaną galaretką odstawiam do wystudzenia.
Galaretka z truskawek jest już zimna a masa serowa zastygła. To na górę masy serowej wylewam galaretkę i układam połówki truskawek. Tak przygotowany sernik wstawiam ponownie do lodówki żeby galaretka zastygła (moja galaretka zastygała około 60 minut). Przed wyjęciem sernika z foremki, okrawam sernik dookoła nożem. Życzę smacznego PS. cały proces przygotowania sernika pokazałam dokładnie na filmiku.
Zdjęcie