Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, zawsze się udaje. Dziś ciasto jest bez kakao, ale za to na wierzchu jest polewa czekoladowa
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 133
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 82
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 133
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 82
Składniki
Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mieszanką suchych składników. Rozcieramy dłońmi do chwili uzyskania jednolitej mieszaniny. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Dajemy jajka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części, owijamy folią i wkładamy na co najmniej 2 godziny do zamrażalnika. Ciasto można zrobić dziś na jutro. U mnie dziś nie ma kakao
Wykonanie masy serowej: Białka oddzielamy od żółtek. Rodzynki przelewamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do osączenia. Skórkę pomarańczową drobniutko kroimy w kosteczkę, mieszamy z rodzynkami i obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej. Masło ucieramy, dodajemy żółtka, cukier puder i nadal ucierając dajemy porcjami ser zmielony dwukrotnie na maszynce. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i esencję cytrynową, dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą serową.
Wykonanie sernika: Dwie części zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na dno formy ( wym. 28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Obtoczone w mące bakalie dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy do formy, a na to ścieramy pozostałe ciasto. Sernik pieczemy ok. 1 godz. początkowo w temp. 180°c przez 15 minut, a następnie ok. 45 minut w temp. 200°C. Po upieczeniu pozostawiamy przez 10 - 15 minut w wyłączonym piekarniku.
Sposób przygotowania polewy: Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).