Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, zawsze się udaje. Dziś ciasto jest bez kakao, ale za to na wierzchu jest polewa czekoladowa
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12112
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 23
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2123
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 217
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12112
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 23
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2123
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 217
Składniki
Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mieszanką suchych składników. Rozcieramy dłońmi do chwili uzyskania jednolitej mieszaniny. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Dajemy jajka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części, owijamy folią i wkładamy na co najmniej 2 godziny do zamrażalnika. Ciasto można zrobić dziś na jutro. U mnie dziś nie ma kakao
Wykonanie masy serowej: Białka oddzielamy od żółtek. Rodzynki przelewamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do osączenia. Skórkę pomarańczową drobniutko kroimy w kosteczkę, mieszamy z rodzynkami i obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej. Masło ucieramy, dodajemy żółtka, cukier puder i nadal ucierając dajemy porcjami ser zmielony dwukrotnie na maszynce. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i esencję cytrynową, dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą serową.
Wykonanie sernika: Dwie części zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na dno formy ( wym. 28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Obtoczone w mące bakalie dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy do formy, a na to ścieramy pozostałe ciasto. Sernik pieczemy ok. 1 godz. początkowo w temp. 180°c przez 15 minut, a następnie ok. 45 minut w temp. 200°C. Po upieczeniu pozostawiamy przez 10 - 15 minut w wyłączonym piekarniku.
Sposób przygotowania polewy: Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).