Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie murzynka i sernika w jednym PRZEPYSZNYM cieście! Polecam je wykonać i rozkoszować się super smakiem
Składniki
Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Bakalie zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.
murzynek: Masło, słodzik/cukier, kakao i wodę umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy do tego masę kakaową ostudzoną i miksujemy do połączenia składników.
masa sernikowa: Żółtka oddzielamy od białek.
Kaszę jaglaną ostudzoną, twaróg dobrze zmielony, mleko, cukier puder, budyń (proszek), sok z cytryny i skórkę, żółtka, masło wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy do masy, mieszając już tylko łyżką.
Do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciemną masę murzynkową. Na to masę sernikową i delikatnie przemieszać, aby zrobić efekt "zebry". Pieczemy 60 min. w 180 stopniach.