Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na kruchym cieście z polewą z marakui, udekorowany pysznymi migdałowymi ciasteczkami to wypiek, który sprawdzi się na szczególne okazje. Przygotowanie go nie jest trudne, należy jedynie pamiętać, aby sernik po upieczeniu pozostawić w piekarniku na minimum 30 minut, dopiero po tym czasie, uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Blaszka o wymiarach 24x24 cm
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1077
Polecam.
Odsłon: 1054
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1133
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1077
Polecam.
Odsłon: 1054
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1133
Składniki
Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Wymieszaj z cukrem pudrem.
Suche składniki uformuj w kopiec, na środku zrób wgłębienie, do którego wbij jajko. Dodaj pokrojone na mniejsze części zimnie masło i całość zagnieć. Postaraj się to zrobić jak najszybciej, tylko do połączenia składników.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w papier do pieczenia i włóż do lodówki na co najmniej 20 minut.
Po upływie czasu wyciągnij ciasto, rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ponakłuwaj. Piecz przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Przygotuj masę serową. Za pomocą miksera wymieszaj ze sobą masło i twaróg. Następnie dodaj cukier i jajka. Gdy składniki się połączą, a cukier przestanie chrzęścić wsyp skrobię i dodaj łyżeczkę pasty waniliowej. Ponownie całość zmiksuj.
Na podpieczony spód wylej masę serową. Całość piecz (najlepiej w kąpieli wodnej) przez 40 minut w 165 stopniach Celsjusza.
Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku na 30 minut, następnie studź przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotuj polewę. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimniej wody. Pulpę z marakui podgrzej na niewielkim ogniu.
Gdy żelatyna się rozpuści, dodaj ją do marakui i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Gotową polewę wylej na wystudzony sernik. Ciasto udekoruj migdałowymi ciasteczkami.