Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny i kremowy sernik dla miłośników tego ciasta. Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i wygląda. Brzoskwinie w galaretce przypominają jajko :) Znakomicie sprawdzi się na rodzinne uroczystości i święta Wielkanocne.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 41
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 713
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 41
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 713
Składniki
spód: Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy. masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, następnie dodajemy budyń, aromat oraz ser. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą. Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 80-90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Gdy sernik całkowicie ostygnie delikatnie ścinamy nożem wierzch (ok. 3mm). Na serniki układamy odsączone połówki brzoskwiń ( możemy delikatnie ściąć aby były niższe). Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Ostudzoną wkładamy do lodówki, aby trochę stężała. Galaretka powinna mieć konsystencje kisielu, wtedy szybciej zastygnie i nie wypłynie z formy. Półpłynną galaretkę wylewamy na brzoskwinie ułożone na serniku. Gotowy sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Sernik waniliowy z brzoskwiniami i galaretką