Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny i kremowy sernik dla miłośników tego ciasta. Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i wygląda. Brzoskwinie w galaretce przypominają jajko :) Znakomicie sprawdzi się na rodzinne uroczystości i święta Wielkanocne.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1767
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 248
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21747
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1767
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 248
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21747
Składniki
spód: Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy. masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, następnie dodajemy budyń, aromat oraz ser. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą. Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 80-90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Gdy sernik całkowicie ostygnie delikatnie ścinamy nożem wierzch (ok. 3mm). Na serniki układamy odsączone połówki brzoskwiń ( możemy delikatnie ściąć aby były niższe). Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Ostudzoną wkładamy do lodówki, aby trochę stężała. Galaretka powinna mieć konsystencje kisielu, wtedy szybciej zastygnie i nie wypłynie z formy. Półpłynną galaretkę wylewamy na brzoskwinie ułożone na serniku. Gotowy sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Sernik waniliowy z brzoskwiniami i galaretką