Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy sernik waniliowy z pysznym, orzeźwiającym musem truskawkowym. W sam raz na ciepłe, słoneczne dni do popołudniowej kawy:)) Polecam!
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17240
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 130
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4871
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7608
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17240
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 130
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4871
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7608
Składniki
Spód ciasteczkowy: Ciasteczka zmielić w malakserze lub pokruszyć na drobno. Masło roztopić i lekko przestudzone dodać do zmielonych ciasteczek. Wymieszać. Przygotować tortownicę o śr. 23 cm. Dno tortownicy wysmarować olejem lub masłem i wyłożyć masę ciasteczkową. Równomiernie rozłożyć i uklepać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa; Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temp. pokojową. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 140 st. C, termoobieg. Twaróg, śmietankę kremówkę i cukier puder umieścić w misie i zmiksować blenderem lub mikserem na jednolitą masę. Wbić kolejno 4 jajka i zmiksować do wymieszania się składników, nie dłużej. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wyłuskane ziarenka z laski wanilii. Dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 min. Po tym czasie sernik wyłączyć i studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Mus truskawkowy: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Truskawki przełożyć do garnka, przykryć garnek pokrywką i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż truskawki całkowicie się rozmrożą i zagotują. Zdjąć z palnika, dodać cukier puder i zmiksować blenderem. Dodać rozpuszczoną galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do zimnego musu z truskawek i galaretki. Dokładnie wymieszać. Mus wylać na ostudzony sernik i włożyć do lodówki na kilka godzin, do momentu stężenia musu truskawkowego. Smacznego!