Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik warzony to jeden z tradycyjnych przepisów, które znajdziemy w starych przepiśnikach naszych mam i babć. Tym razem deser prezentuje się w nowoczesnej formie, zwieńczony przepięknym ornamentem w kształcie róży, oblanej słodką galaretką. Zaserwuj to ciasto na rodzinnym lub przyjacielskim przyjęciu, a twoi goście nie będę w stanie wyjść z podziwu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 349
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 349
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
Rozkrusz herbatniki w palcach i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Powstałe okruszki rozsyp na dnie zamkniętej pierścieniem tortownicy (ok.23 cm), równo rozprowadź, a następnie mocno ugnieć, by powstał zwarty spód. Wstaw formę do lodówki.
Do garnka wlej mleko i zacznij podgrzewać. Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj trzepaczką i wolnym strumieniem wlewaj na gotujące się mleko. Gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż zauważysz powstające grudki i z mlecznej masy zacznie powstawać ser. Powstałą miksturę przelej na gęste sito i odstaw na 2-3 godziny. Po wskazanym czasie przetrzyj twaróg z pozostałego nadmiaru płynu. Utrzyj ciepłe masło z cukrem do jednolitej konsystencji, a następnie porcjami dodawaj ugotowany ser. Gdy krem będzie gotowy, spróbuj poziom słodkości i w razie potrzeby dosyp więcej cukru. Wyłóż sernik na herbatnikowym spodzie, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki.
Otwórz puszkę z brzoskwiniami i przełóż owoce na sitko. Do rondla przelej syrop z brzoskwiń i włącz gaz. Galaretki rozpuść w 150 ml wody i wlej na gorący syrop, a następnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do stężenia. Brzoskwinie pokrój w plasterki, a z tych plasterków ułóż zachodzące na siebie pierścienie na powierzchni sernika. Jeśli będziesz układać plasterki dachówkowo w stronę środka – utworzą efekt kwiatu. Dla ładniejszego efektu możesz włożyć plasterki brzoskwiń także do środka sernika. Zalej deser zastygającą galaretką i wstaw go na 3 godziny do lodówki.