Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik wiedeński piekę już od lat i nigdy się nie nudzi. Oczywiście nie przyrządzam go często, ale od czasu do czasu musi zagościć na naszym stole, zwykle z okazji świąt, ale nie tylko. Sernik jest bardzo smaczny, wilgotny i dość ciężki, taki jaki powinien być. Z reguły piekę go na kruchym spodzie, ale zdarza mi się go upiec bez żadnego ciasta - sam ser i też jest pyszny. Choć szczerze mówiąc ja lubię kruche ciasta i kruche spody od różnych ciast, więc dlatego najczęściej mój sernik wiedeński ma kruchy spód. Na sernik należy użyć tradycyjnego twarogu, który mielimy ( najlepiej 2 razy ), choć ja tego akurat nie robię, a sernik jest gładziutki, ale o szczegółach napiszę za chwilkę. Kupuję zawsze dwie kostki twarogu półtłustego i dwie kostki twarogu tłustego. W sumie sera powinniśmy mieć 1 kg. Taki tradycyjny sernik wiedeński, dość ciężki wychodzi tylko ze zwykłego sera twarogowego, który należy przemielić, albo utrzeć w malakserze. Ja wybieram tę drugą ewentualność, bo nie chce mi się uruchamiać maszynki do mielenia. Do miski malaksera zakładam wówczas końcówkę z metalowym nożykiem i za pomocą tej końcówki robię wszystko: najpierw ucieram cukier z żółtkami, potem dodaję masło, a do tej masy dodaję etapami po trochę sera, który bardzo ładnie się uciera, a właściwie to jest przez nożyki siekany, ale efekt ostateczny jest taki sam, albo nawet lepszy niż przy udziale maszynki. Oczywiście to ucieranie w malakserze musi trochę potrwać, aby ser był bez grudek, ale w efekcie powstaje gładziusieńki ser.Oczywiście można wcześniej ser zmielić i dodawać już przemielony ser mieszając masę w robocie kuchennym. Do wykończenia sernika używamy lukru lub po prostu posypujemy go obficie cukrem pudrem. Sernik sam w sobie nie jest bardzo słodki, bo nie lubię przesadzać z cukrem i zawsze daję trochę mniej cukru niz w oryginalnym przepisie. Tu podaję już taką ilość cukru, jaką użyłam do ciasta. Z takiej ilości sera wychodzi wysoki sernik na formie o średnicy 26 cm. Jak widać na zdjęciach ciasto jest dobrze wypieczone mimo dużej ilości sera. Poza tym sernik bardzo niewiele opada i nie robią się w nim takie wysokie zewnętrzne ranty z opadniętym środkiem.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 392
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 742
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 351
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 392
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 742
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 351
Składniki
Przygotować ciasto: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać cukier, szczyptę soli, jajko i zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowany masłem spód formy o średnicy 26 cm. Ciasto może zachodzić na ścianki formy. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 10 - 15 minut aż uzyska jasnozłoty kolor. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przygotować masę serową: ser zemleć(przynajmniej 2 razy) w maszynce lub zemleć w malakserze.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawać po kawałku miękkiego masła.Do masy jajecznej dodawać po trochę sera, cały czas mieszając. Gdy ser jest już gładki, dodać startą skórkę z cytryny, kilka kropel aromatu cytrynowego, wcześniej namoczone i dokładnie odsączone rodzynki, oraz skórkę pomarańczową. Białka lekko posolić ( szczypta soli ) i ubić na sztywną pianę. Połączyć z masą serową i przełożyć do tortownicy. Wygładzić wierzch masy serowej
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze około 180 stopni, około 1 godziny. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem ( wykałaczką), czy sernik jest upieczony (patyczek powinien być wilgotny, ale nie oblepiony serem). Zostawić jeszcze na około 10 minut w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
Wystudzony sernik można obsypać cukrem pudrem, polukrować, lub polać czekoladą.