Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk w egzotycznej wersji z owocami z puszki.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10786
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4827
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 948
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9221
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1366
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10786
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4827
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 948
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9221
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1366
Składniki
Do mąki wkroiłem kawałki zimnej margaryny, dodałem cukier i żółtka. Ugniatałem, wyrabiałem i mieszałem do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto schowałem do lodówki na 30 minut. Dzięki schłodzeniu, nie będzie się ono kurczyć podczas pieczenia. Białka świetnie się mrożą, dlatego schowałem je do zamrażalki i wykorzystam w przyszłości np. do bezy Pavlova.
Ananasa odcedziłem i pokroiłem na małe kawałki. Ponieważ miałem tylko jedną puszkę- użyłem tylko jednej. Foremkę o wymiarach 22x22cm wyłożyłem papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadziłem na niej ciasto robiąc również brzegi. Ciasto ponakłuwałem widelcem i podpiekłem około 15 minut w 180 stopniach. Pozostawiłem je do wystudzenia.
Białka oddzieliłem od żółtek. Najpierw ubiłem pianę z białek. Robiąc to w tej kolejności spokojnie mogę używać tych samych mieszadeł, bez ciągłego mycia i suszenia. Następnie żółtka utarłem z cukrem na jasną puszystą masę, dodałem do niej budynie oraz 50 ml soku z ananasa. Wymieszałem.
Masę z żółtek dodałem do twarogu, powoli mieszając. Na koniec dodałem ubite białka, pokrojonego ananasa i rodzynki. Całość mieszałem ręcznie. Masę wyłożyłem na ostudzony, podpieczony spód.
Kruszonka: Pokrojoną drobno margarynę (masło) delikatnie ucierałem w rękach z cukrem i mąką do uzyskania grudek. Ciasto posypałem kruszonką i piekłem około 65-70 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Sernik studziłem przy uchylonych drzwiczkach.
Ciasto wyszło bardzo wysokie, dlatego myślę, że następnym razem użyję odrobinę większej foremki. Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodałem odrobinę otrębów i kurkumy. Kurkuma znalazła się również w masie serowej.