Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upieczony na kruchym spodzie sernik z bezą to perfekcyjne połączenie smaków i tekstur. Smakuje najlepiej w towarzystwie owoców leśnych. Możesz też ułożyć ich warstwę na serniku, przed nałożeniem bezy.
Tortownica 24 cm
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4509
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 31
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4509
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 31
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 62
Składniki
Połącz wszystkie składniki na kruche ciasto (masło – pokrojone w kostkę) i zagnieć – ręcznie lub mikserem z hakami – na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Wyłóż ciastem spód i rant tortownicy o średnicy 24 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i połóż na nim odpowiednio docięty kawałek papieru do pieczenia. Na papier wysyp suche ziarna fasoli. Wstaw tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 10 minut. Zdejmij fasolę wraz z papierem i piecz jeszcze przez około 5-7 minut – aż spód ciasta się zarumieni. Wyjmij tortownicę z piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 160°C.
Przygotuj masę twarogową. Zmiel twaróg maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Połącz z serkiem mascarpone i zblenduj – do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.
Utrzyj jajka i 2 żółtka z cukrem. Połącz z budyniem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Wymieszaj z masą twarogową.
Przełóż masę twarogową na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 45 minut.
Około 10 minut przed końcem pieczenia sernika ubij przeznaczone na bezę białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodawaj cukier. Pod koniec delikatnie wmieszaj w pianę skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny.
Energicznie przełóż pianę na gorący sernik (nie wyjmuj go z piekarnika, tylko wysuń blachę). Rozprowadź ją łyżką, formując wierzch bezy według uznania. Zamknij z powrotem piekarnik. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C.
Piecz sernik przez kolejnych 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i minimalnie uchyl drzwiczki. Pozostaw sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia.