Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z orzechami i czekoladową niespodzianką.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 19798
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9529
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2090
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 705
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 19798
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9529
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2090
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 705
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem posiekać z masłem i smalcem (ten dodatek spowoduje, że spód będzie bardziej kruchy). Gdy na stolnicy powstanie kruszonka, zrobić dołek i wybić jajko oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wykleić dno klasycznej, prostokątnej blachy (uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
Ser dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa (można skorzystać z gotowych serów na sernik), dodać wszystkie składniki masy serowej i dobrze wyrobić robotem. Przelać na ciasto (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Gdy piana stanie się szklista i sztywna, dodać zmielone orzechy, mąkę i bułkę tartą. Bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na masę serową. Wyrównać. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 st. C na 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i - z uchylonymi drzwiczkami - trzymać w nim ciasto przez ok. 1/2 godziny.
Gdy wystygnie, można posypać cukrem pudrem lub „popisać" roztopioną czekoladą.