Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny kremowy i delikatny sernik o cytrynowym aromacie
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 461
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 799
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 461
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 799
Składniki
Spód: Herbatniki zmiel na proszek w blenderze Połącz zmielone herbatniki z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, tak aby boki wystawały ok. 1-2 cm Gotową mieszankę Przesyp na tortownicę, wyrównaj i lekko dociśnij łyżką
Masa serowa: Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół), przygotuj również kąpiel wodną Do miski przełóż twaróg, mascarpone, kwaśną śmietanę, cukier i zmiksuj do połączenia Dodaj skórkę cytrynową i białą czekoladę, zmiksuj Następnie dodaj jajka, po każdym miksując do połączenia Na koniec wsyp mąki i ponownie zmiksuj do połączenia Odstaw mikser i przemieszaj wszystko jeszcze raz szpatułką * Ten rodzaj sernika nie powinien być zbyt długo miksowany, bo później może nieładnie opaść po upieczeniu. Składniki miksuj jedynie do połączenia. Przełóż masę serową na przygotowany spód i wyrównaj Wstaw gotowy sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 min w 180°C, potem zmniejsz temp. do 140°C i piecz jeszcze 50 min * Nie zapomnij o przygotowaniu kąpieli wodnej! Dzięki niej uzyskasz efekt bardzo delikatnego i kremowego sernika. Wystarczy, że do piekarnika wstawisz naczynie z wrzątkiem, tak aby w trakcie pieczenia, w piekarniku cały czas unosiła się para wodna. Po upieczeniu pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku na min. 3 godziny Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź do końca na blacie
Polewa z kwaśnej śmietany: Jeśli w trakcie pieczenia lub studzenia sernik pęknie przygotują tę polewę: Śmietanę połącz dokładnie z cukrem pudrem Rozłóż na wierzchu sernika i równo rozprowadź ukrywając jednocześnie ewentualne spękania Zapiecz sernik z polewą w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 10 min, wystudź na blacie Możesz też przygotować polewę jeśli sernik nie pęknie, jako dekorację i dodatek smakowy