Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo kremowy serniczek z dużą ilością białej czekolady. Robi się go szybko, długi jest czas chłodzenia. Z podanych składników otrzymamy dużą tortownicę (26 cm) tego smakołyku, ale sernik jest tak pyszny że mała blaszka to zbyt mało
Składniki
Herbatniki mielimy na piasek, łączymy z masłem i wykładamy na dno tortownicy (26cm). Mocno uklepujemy łyżką. Śmietanę podgrzewamy prawie do wrzenia, wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Połowę sera z wiaderka dodajemy do czekolady, mieszamy do połączenia (jeżeli czekolada zaczęła się ścinać to możemy masę lekko podgrzać a bezpiecznej podgrzać w kąpieli wodnej). Mleko mocno schładzamy i ubijam na gęstą pianę. Dodajemy serki mascarpone i resztę sera z wiaderka, ubijam do połączenia. Namoczoną żelatynę mieszamy z trzema łyżkami wrzatku, mieszamy do rozpuszczenia. Masę z białą czekoladą dodajemy do masy serowej, mieszamy tylko do połączenia składników. Łyżkę masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny,mieszamy i wlewamy do masy serowej szybko mieszając. Masę delikatnie przelewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku, studzimy. Na wierzchu stężałego sernika układamy owoce i zalewamy zimną galaretką. Kiedy galaretka zastygnie ciasto jest gotowe. Smacznego