Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodzie kakaowym z wilgotną masą serową. Sernik zawsze się udaje, pod warunkiem przestrzegania pewnych ważnych zasad. Przede wszystkim składniki na masę muszą być w temperaturze pokojowej. No i koniecznie lepiej zakupić dobry, zbity biały ser i samodzielnie go zmielić... (te z wiaderka jak dla mnie nadają się tylko do przygotowania serników na zimno).
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 526
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25085
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6165
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 526
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25085
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6165
Składniki
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, kakao, pokrojone w kostkę masło i sól i całość szybko zarabiamy dłońmi lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta kruchego. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część chowamy do zamrażarki, drugą do lodówki (na ok 20 minut).
W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce, zabieramy się za zrobienie masy serowej. Wszystkie składniki do jej przygotowania MUSZĄ być w temp. pokojowej. Do dużej miski oddzielamy żółtka od białek, dodajemy do nich cukier puder i masło, a następnie ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce zmielonego sera oraz olejek śmietankowy. Gdy masa jest już jednolita, wsypujemy budyń i mąkę krupczatkę. Całość mieszamy.
Ciasto, które chłodziliśmy w lodówce wyjmujemy i wylepiamy nim dno blachy o wymiarach ok 24 x 35 cm, a następnie nakłuwamy widelcem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Na ciasto kakaowe wylewamy masę, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach 2 część ciasta.
Sernik pieczemy w 160*C przez 1,5h. Po upieczeniu ciasto przechowujemy w lodówce. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień. SMACZNEGO :-)
zdj