Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jestem wielbicielką ciasteczek Oreo! Wyjadam je w hurtowych ilościach i wielu postaciach. Ich smak jest bardzo uniwersalny i doskonale sprawdzają się jako dodatek do najróżniejszych wypieków. Pasują właściwie do każdego rodzaju kremów, dżemów i owoców. Nie zasładzają także całości. Połączenie sernikowej masy, kruchego ciasta i Oreo wprost wyciska mi cukiernicze łzy z oczu!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 427
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 776
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 380
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 427
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 776
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 380
Składniki
TORTOWNICA Przygotowujemy tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 25cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Nadmiar odcinamy.
SPÓD Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i gdy składniki się połączą, dosypujemy mąkę. Miksujemy przez chwilę, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Gdy jest już zwarte i jednolite, owijamy je folią spożywczą i chowamy na ok 15-20 minut do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie wyciągamy i wylepiamy nim dno tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok7-8 minut.
MASA SEROWA Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową (z wyjątkiem śmietany, ta ma być zimna, gdyż będziemy ją ubijać), w związku z czym wyciągamy je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki. Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie. Po zmieleniu ustawiamy piekarnik na 180 stopni (grzałka góra-dół). Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do osobnej michy wrzucamy ser. Dodajemy cukier i miksujemy mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia się składników, cały czas na małych obrotach. (W przypadku sernika "nadgorliwość gorsza od faszyzmu" - im dłużej i bardziej zaciekle miksujemy, tym bardziej napowietrzamy sernik, który z związku z tym będzie rósł w piekarniku, jak szalony, a następnie opadnie i popęka. Podkreślam zatem - wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia). Teraz dodajemy ubitą śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Na koniec dorzucamy łyżkę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy. Masa serowa jest już gotowa.
PIECZENIE Podpieczony spód posypujemy dosyć drobno rozkruszonymi w dłoniach 4 ciasteczkami Oreo. Na to wykładamy połowę masy serowej i wtykamy w nią kolejne 4 ciasteczka, tym razem jednak połamane na ćwiartki. Wylewamy resztę masy serowej i wyrównujemy wierzch. Pozostałe ciasteczka łamiemy na ćwiartki i połówki i wtykamy fikuśnie tak, by wystawały nad powierzchnię sernika. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Nie maltretujemy sernika w trakcie, nie zaglądamy, nie otwieramy drzwiczek, nie dziubiemy itp. Ustawiamy przypominajkę i zajmujemy się sobą.
STUDZENIE Po upieczeniu wyłączamy grzałkę i zostawiamy sernik jeszcze na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylamy drzwiczki i studzimy sernik w takiej jamie przez ok 1 - 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej. Warto pomęczyć się z tymi procesami studzenia - dzięki temu sernik będzie prosty jak stół! (Mój i tak trochę opadł :) ) Gdy sernik będzie już chłodny, wstawiamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia sernik dumnie wyciągamy z lodówki, obkrajamy nożem, usuwamy obręcz i dno tortownicy oraz papier (wbrew pozorom odchodzi pięknie), a następnie przekładamy na paterę. Pamiętajmy, że sernik wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem i kroimy ostrym nożem, maczanym we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Dzięki temu sernik zachowa piękny, robiący wrażenie profil.